Uşak'ta yol inşaatı sırasında bulunan 10 ila 16 milyon yıllık ağaç fosilleri bilim dünyasını şaşırtıyor. Doç. Dr. Selahattin Porat'ın açıklamaları ve koruma önlemleri burada.
Uşak'ta yol inşaatı sırasında yaşları 10 ile 16 milyon arasında değişen iki ağaç fosili bulundu. Banaz bölgesindeki fosiller koruma altında. Yer altında ortaya çıkarılan ağaç fosilleri bilim adamlarını şaşırttı.
Doç. Dr. Selahattin Porat, ağaç fosillerinin Ekim 2023'te öğrencisi Onur Erdem tarafından bölgede bulunduğunu söyledi. Porat, "Bu fosillerin 10 ila 16 milyon yıl önce oluştuğunu tespit ettik. Burada fosillerin oluşmasının temel nedeni, Uşak'ın kuzeyinde Elmada Yanardağı adı verilen volkanik bir masif bulunmasıdır. Bu yanardağ, 17 milyon yıl önce faaliyete geçmiş ve çeşitli maddelerden oluşmuştur. Bu yanardağdan çıkan volkanik kül ve volkanik kum, bu ağaçlara bağlanarak onları kaplıyor. Kendilerini örttüklerinde taşlaşma meydana geliyor" dedi.
Porat, bu tür fosillerin Türkiye'de 10 ila 15 civarında noktada bulunduğunu açıkladı. "10 ila 16 milyon yıl önce iklimin nasıl olduğunu, burada ne tür ağaçların yaşadığını, yani antik ağaçları öğrenebiliyoruz. Bu fosiller sayesinde coğrafi bir özelliğe sahip oluyoruz. Bunlar alışılmadık oluşumlardır. Bu ağaç fosilleri Türkiye'de çok nadir bulunuyor" dedi.
Porat, fosil ağacın Pinaceae familyasına ait olduğunu doğruladı ancak ne tür bir ağaç olduğunun henüz tespit edilmesinin mümkün olmadığını ekledi. Mansiyon Porat Bey, fosillerin eğitim ve jeoturizm açısından da önemli olduğunu söyledi. Geçmişi ortaya çıkarmak için fosillerin korunması gerektiğini anlattı.