Alkollü araç kullanımına yönelik cezaların artırılması ve hapis cezasının getirilmesi planlanıyor. Mevcut uygulamada para cezası ve ehliyetin geçici olarak alınması söz konusuyken, yeni düzenleme ile sürücülerin hapis yatması gündeme gelebilir.

Alkollü araç kullanımına karşı caydırıcılığı artırmak amacıyla yeni düzenlemeler yolda. Mevcut durumda alkollü yakalanan sürücülere uygulanan para cezası ve ehliyetin geçici süreliğine alınması gibi yaptırımların yetersiz olduğu düşünülerek, hapis cezasının da devreye sokulması planlanıyor.
Adalet Bakanlığı'nın bu konudaki çalışmaları devam ederken, düzenlemenin detayları henüz netleşmedi. Ancak, alkollü araç kullanımının neden olduğu trafik kazalarının ve can kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni düzenleme ile birlikte, özellikle alkol sınırını aşan ve trafik güvenliğini tehlikeye sokan sürücülere hapis cezası uygulanması öngörülüyor.
Mevcut uygulamada, alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere ilk seferde para cezası uygulanıyor ve ehliyetine 6 ay süreyle el konuluyor. İkinci yakalanmada para cezası artarken, ehliyetin geri alınma süresi 2 yıla çıkıyor. Üçüncü ve sonraki yakalanmalarda ise para cezası daha da artıyor ve ehliyet 5 yıl süreyle alınıyor. Ayrıca, bu sürücüler psikoteknik değerlendirmeye tabi tutuluyor.
Yeni düzenleme ile birlikte, alkollü araç kullanımının daha ağır bir suç olarak değerlendirilmesi ve hapis cezasının caydırıcı bir unsur olarak kullanılması amaçlanıyor. Hapis cezasının hangi durumlarda uygulanacağı, alkol sınırının ne kadar aşılması halinde devreye gireceği gibi detaylar ise henüz belirlenmedi. Ancak, düzenlemenin yakın zamanda meclise sunulması ve yasalaşması bekleniyor.