Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik kapatma davası sürerken, partinin kökenleri ve PKK ile olan ilişkisi mercek altına alındı. Haber, PKK'nın 1978'deki kuruluşundan günümüze uzanan şiddet eylemlerini ve siyasi bağlantılarını detaylı bir şekilde inceliyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında açılan kapatma davası devam ederken, HDP'nin kökenleri ve terör örgütü PKK ile olan bağlantıları yeniden gündeme geldi. PKK'nın 47 yıllık kanlı geçmişi, örgütün kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği eylemler ve siyasi uzantıları detaylı bir şekilde inceleniyor.
PKK'nın Kuruluşu ve İlk Eylemleri: PKK, 27 Kasım 1978 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesinde düzenlenen bir toplantı ile kuruldu. Abdullah Öcalan liderliğindeki örgüt, kuruluşundan itibaren şiddeti bir yöntem olarak benimsedi. İlk silahlı eylemlerini 1984 yılında gerçekleştiren PKK, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik saldırılar düzenledi.
Örgütün Stratejisi ve Değişen Taktikleri: PKK, başlangıçta Marksist-Leninist bir ideolojiye sahipken, zamanla Kürt milliyetçiliğini ön plana çıkardı. Örgüt, kırsal alanda silahlı mücadele yürütürken, şehirlerde de bombalı eylemler ve suikastlar gerçekleştirdi. 1990'lı yıllarda örgütün eylemleri yoğunlaşırken, güvenlik güçleri de operasyonlarını artırdı. Bu dönemde birçok köy boşaltıldı ve binlerce insan yerinden edildi.
Siyasi Uzantılar ve Partileşme Süreci: PKK, silahlı mücadelenin yanı sıra siyasi alanda da varlık göstermeye çalıştı. Halkın Emek Partisi (HEP) ve Demokrasi Partisi (DEP) gibi partiler, PKK ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle kapatıldı. Daha sonra kurulan Halkların Demokratik Partisi (HDP), PKK ile ilişkisi olduğu iddialarıyla sık sık gündeme geldi. HDP, bu iddiaları reddetse de, parti yöneticilerinin ve üyelerinin PKK ile bağlantılı olduğu yönünde birçok kanıt bulunuyor.
Çözüm Süreci ve Sonrası: 2013 yılında başlayan çözüm süreci ile birlikte PKK, silahları bırakma sözü verdi. Ancak, 2015 yılında çözüm sürecinin sona ermesiyle birlikte örgüt yeniden silahlı eylemlere başladı. Bu dönemde şehir merkezlerinde hendekler kazıldı ve barikatlar kuruldu. Güvenlik güçleri, bu bölgelerde operasyonlar düzenleyerek örgüt mensuplarını etkisiz hale getirdi.
Günümüzde PKK: PKK, günümüzde Türkiye, Irak ve Suriye'de varlığını sürdürüyor. Örgüt, Suriye'de PYD/YPG adı altında faaliyet gösterirken, Irak'ta da Sincar bölgesinde varlık göstermeye çalışıyor. Türkiye, PKK ile mücadeleyi hem ülke içinde hem de sınır ötesinde sürdürüyor.