Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sıcak para açıklamalarına rağmen, Türkiye'den sermaye çıkışı devam ediyor. Rahip Brunson krizi sonrasında yaşanan en büyük göç yaşanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından 'sıcak para' beklentisi oluşsa da, Türkiye'den sermaye çıkışı hız kesmiyor. Özellikle Rahip Brunson krizinin yaşandığı dönemden sonraki en büyük sermaye çıkışının yaşandığı belirtiliyor.
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verileri, 14 Mayıs seçimlerinden bu yana portföy yatırımlarında 12 milyar 447 milyon dolarlık net çıkış olduğunu gösteriyor. Bu durum, Türkiye'ye sıcak para girişinin henüz başlamadığına işaret ediyor.Rahip Brunson krizi sonrası en büyük göç yaşanıyor.
Analistler, Türkiye'deki ekonomik belirsizlikler, yüksek enflasyon ve siyasi risklerin sermaye çıkışında etkili olduğunu vurguluyor. Yabancı yatırımcıların güvenini yeniden kazanmak için yapısal reformların yapılması ve hukukun üstünlüğünün sağlanması gerektiği belirtiliyor.
Haberde, Bakan Şimşek'in yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin ekonomik programını anlatarak güven tesis etmeye çalıştığı ifade ediliyor. Ancak, piyasalar henüz somut adımlar görmeden büyük bir sermaye akışı beklemiyor.
Özellikle belirtilen portföy yatırımları arasında hisse senedi, devlet tahvili ve şirket tahvili gibi yatırım araçları bulunuyor. Bu alanlardaki çıkışlar, yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güveninin azaldığını gösteriyor.
- Hisse Senedi: Yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasından çıkışı devam ediyor.
- Tahvil Piyasası: Devlet ve şirket tahvillerinden de önemli miktarda çıkış yaşandı.
Sonuç olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına rağmen Türkiye'den sermaye çıkışı devam ediyor ve bu durum ekonomi çevrelerinde endişe yaratıyor.