Yeni bir araştırmaya göre, obezite tedavisinde kullanılan zayıflama ilaçları, ameliyata kıyasla kanser riskini önemli ölçüde azaltabiliyor.

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, obezite tedavisinde kullanılan zayıflama ilaçları, ameliyata kıyasla kanser riskini %41 oranında azaltabilmektedir. Cleveland Clinic tarafından yapılan ve JAMA Network Open'da yayınlanan bu çalışma, zayıflama ilaçlarının kanser riskini azaltmadaki potansiyel faydalarını ortaya koymaktadır.
Araştırmacılar, 2010 ile 2019 yılları arasında Cleveland Clinic Sağlık Sistemi'nde obezite tedavisi gören 30.391 yetişkinin verilerini inceledi. Bu kişilerden 5.053'üne zayıflama ilaçları (glukagon benzeri peptid-1 reseptör agonistleri, GLP-1 RA) reçete edilirken, geri kalan 25.338'i kontrol grubu olarak belirlendi. Ortalama 4,7 yıl boyunca takip edilen katılımcılarda kanser gelişimi incelendi.
Çalışma sonucunda, zayıflama ilacı kullanan grupta kanser gelişme riskinin, ameliyat olan veya olmayan kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşük olduğu görüldü. Zayıflama ilaçları, özellikle obezite ile ilişkili kanser türlerinde (örneğin, meme, kolon, endometrium, karaciğer ve böbrek kanserleri) koruyucu bir etki gösterdi. Araştırmacılar, bu bulguların obezite ile mücadelede zayıflama ilaçlarının potansiyel faydalarını vurguladığını belirtiyor.
Araştırmanın baş yazarı Dr. Ali Aminian, zayıflama ilaçlarının kanser riskini azaltma mekanizmasının henüz tam olarak anlaşılmadığını, ancak bu ilaçların kilo kaybına ek olarak inflamasyonu azaltıcı ve hücre büyümesini düzenleyici etkileri olabileceğini ifade etti. Aminian, bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu da ekledi.
Önemli Not: Bu araştırma, zayıflama ilaçlarının kanser riskini azaltmada potansiyel bir rolü olduğunu göstermekle birlikte, bu ilaçların herkes için uygun olmayabileceği ve mutlaka bir doktor gözetiminde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.